SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Östra Torp GF

Östra Torp Alliansförening ska förvalta arvet Östra Torp GIF

 

Östra Torp GIF bildades redan den 21 januari 1934 men har den 21 november 2009 ombildats till Östra Torp alliansförening med Östra Torp Bouleförening, Östra Torp Bridgesällskap, ÖT Smygehuk Fotbollsförening, Östra Torp Gymnastikförening som medlemmar. Vi ska genom idrotten, mellan de olika åldersgrupperna, skapa en social gemenskap som skall leda till gott kamratskap och ett positivt tänkande.

Östra Torp Alliansförening är en del av ett aktivt samhälle, och utgör en viktig del av de fritidsaktiviteter som erbjuds. Det är vår strävan att ha så många aktiva som möjligt, vi ser gärna att hela familjen är medlem i Östra Torp.

Föreningen är mycket stolt över sin "Torpalänga" som du kan hyra för konferensen, festarrangemanget eller träningslägret. Här finns något att göra för alla. Föreningen ligger i smygehamn. Smygehamn är ett samhälle med ca 1200 invånare och ligger jämte Smygehuk som är sveriges sydligaste udde, dit vallfärdar 100-tusentals turister varje år för att leta upp den sydligaste stenen på stranden. Här är nära till allt, öresundsbron med köpenhamn och tivoli, tysklandsfärjorna, Hamburg, Berlin. Polenfärjorna och Sturup med flyg till hela världen. 

 

Info om Alliansen och Torpalängan finns på torpalangan.se

 

 

Lite historik om Torp


Under de svåra arbetslöshetsåren i början av 30-talet, bildades många idrottsföreningar i Sverige inom alla tänkbara idrotter. Redan etablerade föreningar fick en uppsjö av medlemmar. Även i Östra Torp resonerades man och man emellan om att bilda en idrottsklubb. Stora Beddinge spelade fotboll och Lilla Beddinge hade brottning som sin idrott. 

Enligt Olof Hallberg blev resonemang handling efter en glad söndagseftermiddag hos fiskhandlare Ingvar Larsson, där man kom överens om att målarmästare Nils Roskvist skulle sammankalla intresserade till möte på Möllers café, strax öster om Kinkelgatan, den 21 januari 1934. Nämnda dag samlades många intresserade och en styrelse valdes. Mötet beslöt att bilda en förening och antaga namnet Östra Torp Gymnastik- och Idrottsförening. Till styrelseledamöter valdes folkskollärare Sigfrid Olsson, butiksföreståndare Harry Andersson, målarmästare Nils Roskvist och diversarbetare Otto Larsson med fiskhandlare Hans Ludvigsson och stationsskrivare Arnold Nilsson som suppleanter. Till sektionsutskott för gymnastiken valdes Bror Ljungdahl och Enok Andersson. Redan här, på Östra Torp GIF´s första möte, stöter man på klubbens största profil genom tiderna: Bror "i hamnen", som kom att ingå i festkommittén. Vid styrelsemöte den 28 januari konstituerade sig styrelsen med Nils Roskvist som ordförande. 

Den stora frågan var att ordna idrottsplats. En kommitté förhandlade och överenskom med landsfiskal Carl Scholander, Ystad, om att arrendera en honom tillhörig, 140 x 70 m stor tomt norr om Folkets Hus-tomten, nuvarande idrottsplatsen. Här hade Östra Torpsungdomarna spelat fotboll med en boll, som fiskhandlare Hans Ludvigsson ägde, mot en avgift av 25 öre per man. Som regel gällde, att man band fast trätofflorna, så att de inte flög av och träffade någon. Hans Ludvigsson hade dessförinnan varit med om att bilda och spela för Trelleborgs FF.


Sommaren 1934 hölls poängtävling i friidrott, som vanns av Malte Andersson med Anders Möller på andra och Bror Andersson på tredje plats. Vid friidrottstävlingar i Trelleborg vann Anders Möller 100 m på 11,6 sek, trots att han sprang barfota, vilket Trelleborgs Allehanda refererade: "Barfotalöpare från Östra Torp vann 100 m." 

Några dagar efter klubbens bildande började man med gymnastik under folkskollärare Sigfrid Olssons ledning. Han blev på så sätt den förste instruktören inom föreningen. 

Under våren såddes gräsfrö, som inköptes efter insamling. Den absolut första matchen spelades hemma på hösten inför stor publik mot Stora Beddinge och förlorades med 3-1. Malte Andersson är historisk med att han är Östra Torp GIF´s förste målgörare. I denna första match hade ingen av hemmaspelarna fotbollsskor utan spelade i skid- eller arbetskängor eller vanliga lågskor, tom lackskor. 

Under 1934 fick Östra Torp det största nederlaget till dags dato, då man förlorade med 20-0 mot Börringe, dit man reste med tåg allmänt benämnt "Sillexpressen". Spelarna skämdes över det stora nederlaget, så de ville inte gå bygatan fram i samhället, utan följde järnvägsspåret tillbaka till nuvarande Vattenverksvägen och vek ner till Möllers café.
 
Mycket har hänt sedan dess....och föreningen utvecklades vidare med tillkomsten av flera sektioner. När Smygehallen byggdes 1981 tog gymnastiken fart och 1988 blir Östra Torp GIF en renodlad sektionsförening.
I sept 1999 inviger landhövding Bengt Holgersson Torpalängan. 10 år senare bildades Östra Torp Gymnastikförening och Östra Torp GIF ombildades i november 2009 till en Alliansförening.
 
Vi går nu en spännande tid till mötes. Som egna föreningar ska vi se till att behålla den kända "Torparandan", vårda vår Torpalänga och se till att alla trivs hos oss.
 
Östra Torp GIF blev Årets Förening 2009
 
Östra Torp GF blev Årets Komet 2010
 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Hem, 12/02 22:49 
Hem, 08/02 16:41 
Hem, 24/01 02:10 
Hem, 24/09 08:00 
Hem, 17/09 19:00 
 
Våra sponsorer
VÅRA FÖRENINGSKLÄDER KÖPER VI HOS:
SWISH Nr: 123 092 08 43
Gräsroten