SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Östra Torp GF

Jubileumsfesten
Här är alla som tog emot utmärkelser i samband med Jubileumsfesten Torp-85.
Fler bilder hittar ni på torpalangan.se 
Födelsedagen
21 januari 1934 bildades Torp på Möllers Café i Smygehamn och tack vare dessa lokala entusiaster och alla efterkommande generationer har vi en härlig Torphistoria som ryggrad att luta oss mot.

Vi firade dagen med Öppet Hus där det serverades tårta på Torpalängan!  Ett femtiotal personer kom och det fanns möjlighet att bläddra i gamla klipp.
Visste ni att vi haft luciatåg från stationen till hotellet 1949 och spelat revy inför fullsatt salong på hotellet vintern 1951? Erik ”Kilroy” Olsson var mannen bakom dessa arrangemang.

Minns ni midsommarfesten 1976, med Östen Warnebring, Bosse Larsson, Lasse Holmqvist, Nisse Ahlroth mfl? Smygehuk fylldes till bristningsgräns och här behövdes inga auktoriserade vakter, utan Karl ”Halmia” Jönsson såg till att det stod rätt till med ordningen.

2019 kommer att bli ett Torpkul jubileumsår med flera Torp 85-händelser, vilka kommer att presenteras här på denna sida.
Vad händer under året
  • Den 27 april är det Kasedans på Torpalängan, med Nickis orkester INSTÄLLT
  • Den 18 och 19 maj har Östra Torp GF Oscarsgala i Smygehallen, med alla gymnaster
  • Den 1 juni är det NHL
  • Den 6 juni återupplivar vi Torpadan! Det blir parad genom byn, kransläggning på Minneslunden, knallar med lokal anknytning och gymnastikuppvisning på Idrottsplatsen. Dagen avslutas med fotbollsmatch mellan ÖT och Smedstorp.
  • Den 7 september är det Jubileumsfest ”Vi tar oss tillbaka till 1934” Utmärkelser delas ut.
  • Den 21 september är det dags för stora Florida-dragningen och Reselotteriets fest
  • Den 9 november är det fotbollens Föreningsfest
Lite historia

Under de svåra arbetslöshetsåren i början av 30-talet, bildades många idrottsföreningar i Sverige inom alla tänkbara idrotter. Redan etablerade föreningar fick en uppsjö av medlemmar. Även i Östra Torp resonerades man och man emellan om att bilda en idrottsklubb. Stora Beddinge spelade fotboll och Lilla Beddinge hade brottning som sin idrott. 

Enligt Olof Hallberg blev resonemang handling efter en glad söndagseftermiddag hos fiskhandlare Ingvar Larsson, där man kom överens om att målarmästare Nils Roskvist skulle sammankalla intresserade till möte på Möllers café, strax öster om Kinkelgatan, den 21 januari 1934. Nämnda dag samlades många intresserade och en styrelse valdes. Mötet beslöt att bilda en förening och antaga namnet Östra Torp Gymnastik- och Idrottsförening. Till styrelseledamöter valdes folkskollärare Sigfrid Olsson, butiksföreståndare Harry Andersson, målarmästare Nils Roskvist och diversarbetare Otto Larsson med fiskhandlare Hans Ludvigsson och stationsskrivare Arnold Nilsson som suppleanter. Till sektionsutskott för gymnastiken valdes Bror Ljungdahl och Enok Andersson. Redan här, på Östra Torp GIF´s första möte, stöter man på klubbens största profil genom tiderna: Bror "i hamnen", som kom att ingå i festkommittén. Vid styrelsemöte den 28 januari konstituerade sig styrelsen med Nils Roskvist som ordförande. 

Den stora frågan var att ordna idrottsplats. En kommitté förhandlade och överenskom med landsfiskal Carl Scholander, Ystad, om att arrendera en honom tillhörig, 140 x 70 m stor tomt norr om Folkets Hus-tomten, nuvarande idrottsplatsen. Här hade Östra Torpsungdomarna spelat fotboll med en boll, som fiskhandlare Hans Ludvigsson ägde, mot en avgift av 25 öre per man. Som regel gällde, att man band fast trätofflorna, så att de inte flög av och träffade någon. Hans Ludvigsson hade dessförinnan varit med om att bilda och spela för Trelleborgs FF.


Sommaren 1934 hölls poängtävling i friidrott, som vanns av Malte Andersson med Anders Möller på andra och Bror Andersson på tredje plats. Vid friidrottstävlingar i Trelleborg vann Anders Möller 100 m på 11,6 sek, trots att han sprang barfota, vilket Trelleborgs Allehanda refererade: "Barfotalöpare från Östra Torp vann 100 m." 

Några dagar efter klubbens bildande började man med gymnastik under folkskollärare Sigfrid Olssons ledning. Han blev på så sätt den förste instruktören inom föreningen. 

Under våren såddes gräsfrö, som inköptes efter insamling. Den absolut första matchen spelades hemma på hösten inför stor publik mot Stora Beddinge och förlorades med 3-1. Malte Andersson är historisk med att han är Östra Torp GIF´s förste målgörare. I denna första match hade ingen av hemmaspelarna fotbollsskor utan spelade i skid- eller arbetskängor eller vanliga lågskor, tom lackskor. 

Under 1934 fick Östra Torp det största nederlaget till dags dato, då man förlorade med 20-0 mot Börringe, dit man reste med tåg allmänt benämnt "Sillexpressen". Spelarna skämdes över det stora nederlaget, så de ville inte gå bygatan fram i samhället, utan följde järnvägsspåret tillbaka till nuvarande Vattenverksvägen och vek ner till Möllers café.

 
Våra sponsorer
VÅRA FÖRENINGSKLÄDER KÖPER VI HOS:
SWISH Nr: 123 092 08 43
Gräsroten